Caféer

Fakta om caféer

På denna sida samlas de som har ett intresse av att besöka ett café. Idag är caféer en vanlig samlingspunkt och är ett sätt för oss att få i oss gott fika eller energivande drycker. Därför tänkte vi att det kan vara intressant att få veta lite mer om caféernas bakgrund.

Världens första café

Caféernas historia är faktiskt mycket äldre än vad man kan tro. Redan på medeltiden lade man grunden för vad ett café är idag. För att hitta till världens första café måste vi åka till Saudiarabien och staden Mekka. Där uppfördes nämligen världens första café. Där samlades människor för att dricka något gott och för att diskutera aktuella ämnen. Länge var caféer något som främst fanns i arabvärlden men idag finns det caféer runt om i hela världen. Vi har alltså araberna att tacka för en kultur och en samlingsplats som är viktig även för vår kultur.

Första caféet i Europa

Det skulle dröja ungefär 200 år tills cafétrenden spred sig över till Europa. Europas första café finner vi i den Italienska staden Venedig och den öppnades år 1640 och snart följde fler europeiska städer efter och det öppnades caféer runt om i hela Europa. Ett av världens äldsta caféer som ännu finns bevarat och faktiskt är aktiv än idag finner vi i den Engelska staden Oxford. Caféet heter Queen’s lane coffee för dig som vill besöka världens äldsta café nästa gång du är i Storbritannien.

Första caféerna öppnas i Sverige

Men trots att caféer fanns runt om i Europa och i resten av världen dröjde det ytterligare ungefär 100 år tills det första caféet öppnades i Sverige. I samband med att kaffet började göra entré i Sverige i slutet på 1600-talet blev efterfrågan för kaffehus större. Från början kallades det nämligen för kaffehus men idag säger de flesta av oss café, konditori eller fik. Det första kaffehuset öppnades i huvudstaden Stockholm och man tror att detta var i början på 1700-talet.

Nästa steg i utvecklingen inom de caféer som fanns i Sverige kom på 1800-talet då människor från Schweiz kom till Sverige med deras goda bakverk vilket var startskottet på vår förkärlek till fika. Numera finns det ett café på nästan varenda gata i de större städerna och minst ett café på mindre orter.

Lämna ett svar