Ursprung och smak

För många är en kopp kaffe en nödvändig början på dagen. Kaffet gör att man vaknar till och är redo att ta itu med arbetsdagen. Svenskar dricker näst mest kaffe i världen efter finländare och vi konsumerar 3.5 koppar om dagen. Kaffets ursprung är något som de flesta är ovetande om, men det är en historik som går långt tillbaka i tiden. Många tror att kaffet har sitt ursprung från ett sydamerikanskt land som Colombia eller Brasilien, men enligt en afrikansk myt kommer det från Etiopien runt 900-talet. Myten berättar om fåraherden som blev vittne till när hans får åt en röd frukt på marken, kaffebönan, och blev fantastiskt pigga.

Ursprung och kaffebönans utveckling

Det finns fler saker som pekar på att kaffet har sitt ursprung i Afrika än enbart myter och legender och nu är man säker på att det kommer ifrån ett område i Etiopien som heter ”Caffa”, där det växer överallt på bergsslätterna. Kaffebönan spreds från Etiopien till Arabiska halvön där man började odla den och gav den namnet ”Qahwa”, som betyder en dryck som motverkar sömn. Därifrån spreds det till Turkiet och därefter till både öst och väst. Kaffet kom till Italien runt 1600-talet och orsakade oro bland de höga husen. Man trodde först att kaffet kom från fienden och var rädd för drycken.

Ursprung för kaffet går långt tillbaka.

Kaffe blev snabbt en väldigt populär dryck i Italien och i Venedig öppnades det första europeiska kaffehuset år 1645. Det som var intresset för kaffet är att det spreds snart över hela Europa och i England öppnades ett kaffehus år 1652 och därefter i Paris år 1672. I Frankrike blev det så populärt att det drog ner vinförsäljningen ett tag. När det första kaffehuset öppnades i Wien år 1675, tillsattes mjölk och socker i kaffet för första gången. Detta har gett sitt ursprung till vårt kaffedrickande med socker och mjölk som är väldigt vanliga tillbehör till drycken. Kaffet ansågs vara de intellektuellas dryck och fanns på universitet över hela Europa.

Kaffets historia i Sverige

Kaffet kom till Sverige runt år 1685 och då importerades endast ett halvt kilo. Två år senare såldes kaffet på apotek. På 1800-talet nådde populariteten för kaffet nya höjder då det nästan konkurrerade ut brännvinsförsäljningen i landet. Under andra världskriget blev kaffet en bristvara men togs in som en del av de varor som ansågs vara en livsnödvändighet. Idag är kaffet och dess ursprung en del av vår kultur och livsstil. För en äldre generation ska kaffe drickas vid givna tider både förmiddag och eftermiddag. Våra städer har oändligt många konditorier och kaféer där du kan dricka kaffe i olika varianter.

I Sverige är man ganska öppen till att pröva nya sorters kaffe. Det är vid rostningen av kaffebönan som kaffet får sin karakteristiska smak. Hur länge man rostar bönorna beror på vilken smak man vill ha. Ju kortare rostningstid, desto lättare och ljusare kaffesmak. För starkt kaffe som till exempel espresso krävs längre rostningstid. Helst ska kaffebönan vara så färsk som möjligt och malas i samband med att man vill ha en kopp, för att smakupplevelsen ska bli så total som möjligt, vilket är nästan att gå tillbaka till kaffets ursprung när man behandlade kaffebönor i sin naturliga form.

Kaffebönor nu och då

Nuförtiden köper vi mest kaffe som är en blandningsprodukt med bönor från både Sydamerika, Afrika och Asien. Det som är speciellt för den sydamerikanska kaffebönans ursprung är att den har en söt och fyllig smak, medan den afrikanska är mer syrlig och fruktig. Kaffebönan från Asien är oftast mer kryddig i smaken. Regeln är ju dyrare kaffet är, så kommer det från ett och samma område. Kaffebönan har färdats lång väg genom tid och historia för att bli vår vardagsdryck. Det finns en kaffekultur i Sverige som är en del av vår vardag och är något som vi förknippas med utomlands. Ordet fika är för evigt lika med en kaffepaus och är relativt unikt för Sverige och kaffets ursprung här.