Bryggtekniker

Intresset för hur man brygger kaffe på allra bästa sätt har växt enormt i Sverige de senaste åren. Visst kan man tro att kaffet smakar likadant hur man än brygger det, men sanningen är att olika bryggtekniker tar fram smakerna på olika sätt. Det finns massvis med olika bryggtekniker och här kommer vi att informera om några av dem. Det blir en stor skillnad på smaken om man använder sig av exempelvis en elbryggare, en pressobryggare, en perkulator eller en Chemex. Vilken som passar bäst beror på ens smakpreferenser och helt enkelt hur man föredrar att brygga sig en kopp.

Det finns många olika bryggtekniker
Det finns många olika bryggtekniker

Bryggtekniker för starkare kaffe

En av de bryggtekniker man ser allra oftast på caféer och kaffebarer idag är genom espressomaskiner. En enkel espresso mäter cirka 3 centiliter och framställs genom att hett vatten pressas genom cirka 7 gram kaffe under 20-30 sekunder. Espresson ska hålla minst 65 grader. Har den ett tätt ljusbrunt skum på toppen, crema, är det en lyckad espresso. En bra maskin ger ett jämnt arbetstryck, som mäts i bar. Den som sköter espressomaskinen på ett café kallas för barista, det är ett statusfyllt arbete i Italien. Det finns även espressomaskiner för hemmet som är halv- eller helautomatiska. De halvautomatiska maskinerna är relativt svåra att lära sig hantera rätt.

En mokabryggare ger kaffe med en arom och styrka som ligger någonstans mellan vanligt bryggkaffe och espresso. Den brygger genom att kokande vatten från den undre delen av kannan trycks upp genom kaffet till kannans överdel. Mokabryggaren finns i de flesta italienska hem, men är ett allt populärare inslag även i Sverige, i många fall som ett komplement till kaffebryggaren eller espressomaskinen. Man sätter den direkt på spisplattan och värmer upp den. Den är ofta tillverkad av rostfritt stål eller aluminium och handtaget är av metall eller plast. En mokkabryggare finns i olika storlekar. Detta är en av de bryggtekniker som ska användas med kaffe rostat och malet för espresso.

För svagare kaffe

Något som man ser i många hem, kanske framförallt hos de äldre, är en perkolator. Principen hos en perkolator är att hett vatten cirkulerar genom ett kaffefilter ungefär som i en mokabryggare, skillnaden är att perkolatorn drivs av elektricitet. Kannan som kaffet bryggs i tjänstgör även som termoskanna och kaffet blir många gånger lite svagare än det hos en mokabryggare, fast det beror givetvis på vilket kaffe man väljer. Väljer man ett kaffe som är rostat och malet i en espressostil blir det mer likt det kaffe som en mokabryggare producerar. Oavsett vilka bryggtekniker man använder kan man alltid lägga till hett vatten ifall man vill ha ett svagare kaffe.

Kaffepress är ett enkelt sätt att tillreda kaffe på. Kannan är av glas eller metall och man tillsätter helt enkelt varmt vatten till malet kaffe. Efter att vattnet har arbetat en stund pressar man ner handtaget och den konstruktion som ser till att sumpen inte kommer upp i vattnet. Är pressen en bra press får man ett helt sumpfritt resultat. Kaffet blir mycket likt det som bryggs i en filter- eller perkolatorbryggare. När det kommer till bryggtekniker är nog den klassiska filterbryggaren den vanligaste i svenska hem.

Filterbryggare och kaffesorter

Filterbryggaren hettar upp ett värmeelement vilket får vattnet att rinna genom ett filter ned i en kanna. På de flesta bryggare kan man justera hur lång bryggtiden ska vara. Mellan 4-6 minuter är en bra bryggtid, då det låter aromerna i kaffet komma fram. Till denna typ av bryggare finns det många olika rostningar att välja mellan. Ett tips är att välja det kaffe som passar det vatten du brygger med, detta gäller alla olika bryggtekniker. Ett hårt vatten passar till exempel inte lika bra för de kaffesorter som smakar utmärkt när de bryggs med ett mjukt vatten. Oavsett vilken av dessa bryggtekniker du väljer att använda är ett gott kaffe avgörande för att få den bästa smaken.