Barista

Dricker du kaffe minst en gång per dygn? Det gör nästan alla i Sverige. Vi i Sverige är världens näst största kaffe-konsumenter. Svenskar är kända för deras älskade fikapauser. När turister kommer till Sverige så är ”Swedish fika” en sak som de måste gå och ta. Fikan kan avnjutas varsomhelst – på flygplatsen, på fiket eller i hemmet.

Strandrestaurangen Orsa bjuds gäster på både fika och måltider som andas Dalarna. Den lilla restaurangen, som håller på traditionerna, är målad i falu rödfärg med vita knutar. På menyn finns flera klassiska maträtter såsom Wallenbergare. Självklart har kaffesugna gäster möjlighet att få sig en kopp kaffe när de besöker den pittoreska restaurangen.

Kaffet är en sak som varje människa har sin egen smak på. Som resultat, finns det olika kaffedrycker. Det finns americano, svart kaffe, latte, mokkakaffe, cappuccino, m.m. Alla tycker inte om samma typ kaffe, men alla tycker säkert om en kopp kaffe som är gjord av en Barista och på grund av detta ser vi kaféer med bra baristor fulla av människor. Baristan är ryggraden för ett kafé, eftersom kaféet kan fungera utan en chef men inte utan en barista.

Lattekonsten tilläpas av en barista
Lattekonsten tilläpas av en barista

Barista betyder artist i kaffevärlden

Ordet barista är ett italienskt ord, och i Italien, är en barista en manlig eller kvinnlig ”bartender”, som vanligtvis arbetar bakom en räknare, som serverar varma drycker, såsom espresso, kalla alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, medan i engelskspråkiga länder avser begreppet en person som specialiserat sig på att tillreda och servera kaffebaserade drycker. Begreppet togs sen av svenskan med just denna betydelse. Det blev mycket känt i hela Europa för många år sedan och många skolor började ge barista-utbildning i Europa. Många av dem tillhör SCAE, ”Specialty Coffee Association of Europe”, som är en ideell medlemsförening som samlar och stöttar kaffeintresserade, baristor och företag inom kvalitetsfokuserat kaffe. Föreningen vill lyfta fram kaffets egna unika karaktärer genom hållbara relationer hela vägen från planta till kopp.

Det har blivit bekant att baristan är grunden till ett kafé. Att vara barista är nästan som att vara artist. För att göra kaffe bra, det finns ett antal steg som behöver uppmärksamhet. Baristan måste hålla en noggrannhet på allt hen jobbar med. Hen måste vara jätte ordentlig och noggrann med att mala kaffebönorna, extrahera av kaffe och skumma och hälla mjölk. Bortom framställning av espresso och andra drycker, kompetenta baristor har kunskap om hela processen av kaffe för att effektivt framställa en önskad kopp kaffe. De måste också ha kunskaper om bland annat underhåll och programmering av kaffemaskinen, kafferostning och kaffe växtodling. Baristor kan förvärva dessa kunskaper genom att delta i utbildningar, men de kan också inhämtas på arbetsplatsen.

En barista är expert på Lattekonst

En sak som är jättekänd och baristorna måste kunna och vara kreativa i är lattekonst. Lattekonsten är en metod för förberedning av kaffe genom att hälla varm mjölk i en kopp espresso, vilket ger ett vackert mönster eller design på ytan av latte. Det kan också förskönas genom att helt enkelt ”rita” fina bilder i det översta lagret av skum och det kalas för etsning. Denna typ av konst är särskilt svårt att göra på grund av de speciella miljöer som krävs av både espresson och mjölk. Detta i sin tur har bara en barista mycket bra kunskap om. Sättet att hälla mjölken själv gör en stor utmaning för en vältränad latte artist.

Som alla konster har baristakonsten många tävlingar runtom i världen. De formella baristatävlingar har sitt ursprung i Norge och den mest kända tävlingen och som har sitt höga värde är WBC internationella tävlingen, ”World Barista Championships”, som hålls årligen på olika internationella platser. Baristor från hela världen deltar i tävlingen men de får först tävla i tävlingar som hålls i deras egna länder för att komma in i WBC. Dessa tävlingar inriktas på att underlätta att låta baristorna engagera sig i en värld av kaffe beredning. Varje barista, som representerar sitt land, förbereder en serie av espresso, mjölkdrycker och ”signaturdrinks” . Sen bedöms dryckerna enligt kvalité och smak. Beredningen är också en mycket viktig del av dessa tävlingar och det kan mest tillämpas i ”signaturdrinks” delen av tävlingen. Här kan Baristorna också visa sina färdigheter i lattekonst.

Barista basen är för ett kafé

Tack vare baristor får vi smaka ett äkta kopp kaffe hos kaféer. En barista har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att göra någon som inte gillar besk smak älska kaffe. Förutom förberedning av det smakfulla kaffet kan baristan ge kaffe koppen ett fint ch snyggt utseende när de förbereder bland annat latte. Latte koppen har sin egen konst som inte vem som helst kan tillämpa, men å andra hand kan vem som helst hålla med om att den är beundransvärd. Bara en barista kan förvandla en latte kopp till en vacker tavla.

Som andra konster har baristakonsten en egen utbildning som höjer dess värde och kontrollerar att den tillämpas på bästa sätt i alla länder. ”Specialty Coffee Association of Europe” är den som ser sig vara ansvarig för baristorna i Europa. Det finns också många tävlingar runt om i världen för att värdera baristornas förmågor. WBC internationella tävlingen, är en av dem som gör en barista ivrig för att visa sin talang.